Zovem se Marija Zarić. Bavim se web dizajnom, govorništvom i recenzijom knjiga u vezi sa webom, a u slobodno vreme sam veliki entuzijasta fotografije.
Fotografiju sam zavolela jos pre mnogo godina. Koristim za sada telefon SAMSUNG J5 koji je odličan, ali planiram da u 2018. godini kupim digitalnu kameru. Da li je važnije imati dobar aparat ili uspeti pronaći sopstveni izraz kroz fotografiju? Kamera je vaše oko i vaš duh, a posle tek ide tehnika. Pošto veoma volim street art, jedna od mojih omiljenih tema za fotografisanje je ulica sa fantastičnim grafitima, arhitektura, urbano. Beograd je galerija na otvorenom kada je ulična umetnost u pitanju.
Sjajan sajt za fotografe je unsplash.com gde možete videti i moje slike: https://unsplash.com/@simplicity. Graffiti art: https://unsplash.com/collections/454773/graffiti-art
Fotografija je izraz, umetnost, spoznaja sveta oko nas. Nema pravila. Fotografija je za mene sloboda. Hodam. Posmatram. Slikam. Za nekog je adrenalin skakanje iz aviona, za mene fotografisanje. Koračam ulicama i uvek vidim nesto novo. Urbana džungla gde lokalne mačke koračaju po krovovima kuća. Sva sreća je i da imamo Kalemegdan i reku gde možete razmišljati i uvek iznova slikati razne prizore:
Jedan od mojih omiljenih grafita koji sam uslikala na Dorcolu i Vračaru pored mnogih je grafit sa televizorom na kome piše: Don’t think!

Mislite, ali mislite pametno i svojom glavom. Još jedan koji mozete naci ako dobro posmatrate svet oko sebe je grafit koji sam nazvala: Pojedinac

U društvu koje želi da nas podredi da svi mislimo isto, pojedinac se ne ceni, ali ipak pojedinci menjaju svet.
Jos jedan sjajan grafit je ostani čudnovat:

Zar ipak nismo svi pomalo čudnovati?
Danas sa mobilnim telefonima svako može da slika, ali i telefon i digitalna kamera su samo sredstvo. Vi i vas osećaj za sliku je bitan. Sa ogromnim brojem fantastičnih fotografa, vi morate naći sebe. Fotografija je umetnost opažanja. Ljudi prolaze svakodnevno kroz ovaj grad, ali mislim da mnogi retko vide svet oko sebe. Zato su nam potrebni fotografi koji ce zabeležiti ovaj divan čudesan svet. Jednom kada fotografija uđe u vaš krvotok, postaje zaraza. I jedva čekate da krenete u novo putovanje.
Život je lep:

Piše: Marija Zarić