Iza kreativne agencije Illeconcept, specijalizovane za brending, stoje dvoje mladih kreativnih ljudi, Branka Lukić i Simon Puja, koji pored brendinga nude i druge različite usluge iz oblasti dizajna. Naši sagovornici otkrivaju koncept agencije, da li klijenti razumeju značaj brendinga, kao i jesu li društvene mreže promenile kreativnu industriju.
Kako je nastao Illeconcept i šta je koncept Vaše kreativne  agencije?
Sve je započelo na jednom od zajedničkih putovanja, tada u Parizu gdje smo upijajući grad stali ispred brendiranog dućana koji se bavio prodajom jednog produkt dizajna izrađenog od zanimljivog materijala. Vrativši se s puta odlučili smo ujediniti dosadašnja znanja i vještine i krenuti zajedno na tržište bez obzira što smo tada oboje bili zaposleni u različitim tvrtkama kao dizajneri.
Illeconcept je zaživio na tržištu kao kreativna agencija specijalizirana za brendiranje malih, srednjih i velikih kompanija.
Osim što smo specijalizirani za brendiranje, nudimo raznolik spektar rada na području dizajna. U našem timu postoji čvrst stav o važnosti brenda kao moćne strukture koja unaprjeđuje komunikaciju, prenoseći vizualnu poruku kao rješenje mogućeg problema te se toga i držimo.

Ko su Vaši klijenti i koliko su upućeni da je brendiranje jako bitan segment koji utiče na pozicioniranje na tržištu?
Naši klijenti su zapravo svi oni koji žele kvalitetno dizajnersko rješenje, a koji djeluju na raznim područjima poslovanja. Gotovo svaki klijent je specifičan, s jedinstvenim pristupom poslovanju te vrijednostima koje tvrtka posjeduje. Nekada ne znate ni sami da li su svi oni dovoljno upućeni u cijeli proces brendiranja te koliko je on bitan segment koji utječe na pozicioniranje na tržištu. Rekli bismo da je teško objasniti klijentu koju dobrobit nosi brending za njegovo buduće poslovanje.

 Društvene mreže menjaju kreativnu industriju, pa nam recite koliko je teško na istim ostati kreativan?
Globalno, danas je konkurencija velika, a društvene mreže plivaju informacijama. Na društvenim mrežama svakodnevno nailazimo na prekrasan dizajn i kreativne oglase koji prenose poruke u punom smislu vizuala stoga je jako teško ostati kreativan na istima. Vizuali i koncepti koji su svjesni svojeg okruženja postaju pamtljivi, što je bit zadržavanja vaših pratitelja i privlaćenja novih. Poanta je u tome da se držite svog stila (potpisa) i unosite novitete u izvedbi prikaza vizuala.

 Na koje projekte ste najponosniji?
Ponosni smo na sve projekte i radove koje smo dizajnirali za vrijeme zajedničkog stvaranja, kako prve vizitke tako i kompleksnog brendiranja. Bavio se dizajner primarno digitalnim medijem, printanim medijem ili bilo kojom drugom granom dizajna, držimo da je najvažnije da ima svijest o kontekstu, prostoru i vremenu u kojem stvara.
illeconcept – CroSea