Sestre Katarina i Ana Peršurić, stoje iza prepoznatnjivog imena MISAL i u samom su vrhu ženskog vinarstva u Hrvatskoj. Posao i znanje u proizvodnji penušavih vina nasledile su od roditelja i volele bi da tako i one svojoj deci prenesu ljubav prema vinu. U nastavku pročitajte vinsku priču ovih dama.

Koja je filozofija dve mlade žene koje slede porodičnu tradiciju?

Ana: Naša filozofija je vrlo jednostavna – pošteno raditi ono što smo naučile i naslijedile od oca i pri tome ne razmišljati da je to posao, već naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Nešto što moramo očuvati i dalje razvijati da jednog dana možemo i mi to prepustiti našoj dijeci.
misal5-inmagazin-net

Šta je to presudno u samoj proizvodnji za dobijanje kvalitetnog vina?

Katarina: Za kvalitetu pjenušavih vina presudno je nekoliko stvari. Najvažnije je svakako da se strogo prate svi protokoli proizvodnje tu posebno mislim na vinograd jer najbitnije je dobiti zaista vrhunsku sirovinu od koje se kasnije puno jednostavnije napravi kvalitetan proizvod. Isto tako ne manje bitno je da se brzo i staloženo reagira u slučajevima kad nešto krene po zlu. Pošto mi smatramo da kvalitetu ne čini samo tehnologija, onda ulažemo jako puno u znanost i znanje bez kojeg ova djelatnost ne bi mogla napredovati, te u sam posao dajemo 100% sebe. Tako da smatram kako za kvalitetan proizvod svakako je potrebno znanje, upornost, mukotrpan rad i povrh svega neopisiva ljubav prema onome što se radi.
misal3-inmagzin-net

Kakva je kultura ispijanja vina?

Ana: U Hrvatskoj je ta kultura ispijanja vina dobra, no kad je riječ o pjenušcima tu je  još uvijek slabije razvijena posebno u odnosu na  zapadne zemlje u  kojima je sasvim normalno popiti čašu pjenušca na dnevnoj bazi. No postoje naznake i puno se radi na tome da se to promjeni i kod nas pa da potrošači češćom konzumacijom sami raspoznaju kvalitetu, a ne da nešto piju jer im je neko nametnuo mišljenje ili  jer su negdje pročitali da je to top proizvod.
misal1-inmagazin-net

Gde sve izvozite svoja vina i koja tržišta su vam najznačajnija?

Katarina:  Udio izvoza u našoj ukupnoj prodaji je vrlo mali, negdje svega 5%, ako govorimo o klasičnom izvozu – dakle da robu naručuje neko izvan Hrvatske. Međutim mi indirektnim izvozom smatramo i potrošnju turista stranaca koji konzumiraju naše proizvode u Hrvatskoj tokom svog  posjeta, a taj udio je možemo slobodno reći 90%. Za sada najveće tržište još uvijek nam je naša zemlja, posebno Kvarner i Istra, a od europskih zemalja najviše kupaca imamo iz Austrije, Njemačke i Švedske.

Koliko ulažete u marketing vina? 

Ana: Kako raste naša firma tako su i potrebe za ulaganjem u marketing sve veće. Godišnje ulažemo mnogo u sajmove, razne prezentacije i edukacije kako za potrošače tako i za ugostitelje i distributere, jer su oni zapravo vrlo važan kotačić u zupčaniku koji pokreće našu prodaju. Manje izdvajamo za reklame u medijima, jer smatramo da je za naš proizvod najbolja reklama je kad ga kupac može kušati i sam odlučiti da li mu se sviđa.