Srpska sekcija međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI je “Rekvijem za gospođu J” izabrala za najbolji domaći film u 2017. godini. U konkurenciji za nagrade filmske kritike bila su sva ostvarenja prikazana 2017. godine. Uz nagrađeni “Rekvijem za gospođu J.” to su još 11 naslova: “Afterparti”, “Biser Bojan”, “Kozje uši”, “Na mlečnom putu”, “Naši očevi, majke i njihova deca”, “Nigde”, “Povratak”, “Prokleti pas”, “Saga o tri nevina muškarca”, “Vetar” i “Zona Zamfirova 2”.

Priznanja su dodeljena u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, a nagrade su dobili reditelj i scenarista Bojan Vuletić, i glumci Sloboda Mićalović i Srđan Todorović.

Za priču o sredovečnoj ženi koja odlučuje da izvrši samoubistvo na godišnjicu smrti svoga supruga u filmu “Rekvijem za gospođu J.” za najbolju režiju i najbolji scenario nagrađen je Bojan Vuletić.

Sloboda Mićalović nagradu je dobila za najbolju žensku ulogu ostvarenju u filmu “Na mlečnom putu”. Poslednji film Emira Kusturice nagrađen je i za najbolju scenografiju (Goran Joksimović) i fotografiju (Goran Volarević i Martin Šec). Sloboda Mićalović je nagradu povetila svom pokojnom ocu, glumcu Draganu Mićaloviću koji je nedavno preminuo.

Glumcu Srđanu Žiki Todoroviću nagrada je pripala za glavnu ulogu u ostvarenju “Prokleti pas”. Akcionoj komediji “Prokleti pas” pripalo je i priznanje za najbolju filmsku muziku koju je komponovao Nemanja Mošurović.

Nagrada za najbolji kostim pripala je Jeleni Stokući za film “Zona Zamfirova 2”. Priznanje za najbolji dokumentarni film dodeljeno je Mili Turajlić za film “Druga strana svega”. Najbolji strani film je “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva. Nagrada za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji pripala je snimatelju Đorđu Nikoliću.