Talentovana kompozitorka i vokal, na koju nam je skrenuo pažnju regionalni DJ koji je jednu njenu kompoziciju uvrstio na set listu, Sanja Marković je 2017. godinu obeležila albumom “Ascension” koji je izdala za muzičku kuću Metropolis. Kroz numere preovladava klasičan i savremen džez, sa elektronikom, ali i etno zvucima. Ovo je sjajan povod za razgovor sa Sanjom, ali smo pričali i o jazzu u Srbiji i o nastupu koji je očekuje na prvom Metropolis Jazz Fest-u 9. februara u Beogradu.

U prošloj godini ste uz izvođenje jazza i latino jazza došli čak i na neke mainstream liste. Da li je to formula za veću popularnost jazza u Srbiji?

Interpretacija bosanove i brazilskog džezi MPB-a pod projektom Brazilian Jazz Collective koji sam vodila svakako obogaćuje konzumaciju džeza u Srbiji. Mislim ipak da autorska muzika predstavlja bolji i autentičniji konzumentski proizvod, jer u sebi nosi mnogo više iskrenosti, a samim tim ima i veću snagu.

Kad pogledamo srpsku jazz scenu imamo utisak da se jazz svira samo u Beogradu, šta mislite o tome a šta o Nišville jazz festivalu?


Ne slažem se da se džez svira samo u Beogradu. Znam za sjajne muzičare i autore u Nišu, Cačku, Vranju koji uzivaju u svojoj muzici. Pod pojmom “džez” mislim na sve oblike i kros-overe džez muzike koji danas postoje u svetu. Džez nije repertoar standarada, već živ i evoluirajuć jezik koji se integrisao u mnoge stilove. Ovde leži njegovo bogatstvo.

O Nishville festivalu ne znam puno. Znam da je, uz Beogradski džez festival, jedan od većih u zemlji. Trebamo ih još. Evo, ove godine će prvi put zaživeti “Metropolis Jazz Festival”. Na njemu će 9. i 10. 2. učestvovati svi džez umetnici koji su izdali za ovog izdavača. Mene i moj projekat “Ascension” publika ce moći čuti 9. februara u sali “Amerikana” Doma omladine. Učestvujem iako još uvek nisam izdala disk. O ovom “svetom” momentu koji se čeka publika će biti obaveštena na vreme putem socijalnih mreža (www.sanjamarkovic.com) i medijima.

Koliko vas raduje činjenica da su neki regionalni DJ-evi uvrstili neke vaše numere sa albuma „Ascension“ na set listu?

Veoma me raduje. Napravila sam album kojim se ponosim.

Foto: Dalibor Danilović