Povod za razgovor sa Selmom Smajić je njeno dvadesetogodišnje iskustvo u bavljenju cvećarstvom, biljem i bobičastim voćem, ali i nedavno osvojena titula Perspektivne preduzetnice godine u Hrvatskoj. Ova dama čija su preokupacija biljke i priroda, nam je ispričala kako je njena firma URES postala jedna od vodećih u Hrvatskoj u oblasti cvećarstva i hortikulture.
Selma jako je zanimljivo da neko iz takve vrste preduzetništva kojim seVi bavite uzme titulu perspektivne preduzetnice godine u Hrvatskoj za 2017-u godinu.  Kakva priča stoji iza Vašeg rada?
Zanimljiva je činjenica da je općenito  jako malo žena uključeno u djelatnosti koje se dotiču poljoprivrede.
Moj poslovni fokus a ujedno i ljubav te stalna preokupacija su biljke, zemlja i priroda. Sve moje ideje, poslovni pothvati su vezani za ove tri stvari. Tako sam započela, još u studentskim danima, iz čiste znatiželje, proizvoditi sezonsko bilje u jednom plasteniku, a danas je tvrtka URES ”izrasla” u jednu od dobro-tržišno pozicioniranih tvrtki u Hrvatskoj, na području cvjećarstva i hortikulture.
Djelujemo preko dva vrtna centra, u Umagu i Poreču te preko cvjetnog studija Flores u Umagu, koji je ustvari cvjetni brend unutar Uresa.
Flores ima zanimljivi koncept – radom s rezanim cvjećem i pomno odabranim propratnim artiklima, dekoriramo poklone, izloge, pozornice i na taj način zaokružujemo potpuno “cvjetno djelovanje”.
Dio bilja sami proizvodimo, dio kupujemo direktno na Nizozemskoj burzi, veće biljke i stabla uvozimo iz Španjolske i Italije, određene biljne vrste nabavljamo od hrvatskih proizvođača.
Surađujemo s mnogo hotelijerskih tvrtki, nekim većim trgovačkim lancima, projektiramo i izvodimo hortikulturna uređenja okućnica, ozelenjavamo interijere, dostavljamo biljke i aražmane, gdje god kupci to požele.
Inga Lalić, poslovni konsultant i trener, je na svom Facebook profilu objavila jako zanimljiv post koji glasi “Ne slušajte savjete o poduzetništvu od ljudi koji nisu poduzetnici”. Da li delite njeno mišljenje?
Uz veliko poštovanje prema djelovanju gđe.Lalić, ne bih se nikako složila s njenom preporukom.
Općenito, nisam sljedbenica krutosti, ograničavanja, definicija i ograda unutar kojih trebamo biti svi isti.
U poduzetnišvo je jako važno uz hrabrost, usmjerenost ka cilju, organiziranost IMATI OSJEĆAJ za fleksibililnost te “izoštren” senzibilitet za sve poruke izvana, koje  često mogu biti prilike i izazovi.
Puno ideja dobivam, kada ih uopće ne tražim niti očekujem, od mojih klijenata, ponekad od prijatelja, jako puno od moje djece koja me najviše inspiriraju.
Dakle, poduzetništvo je otvoreni, beskonačni prostor za razmjene ideja, znanja, interesa, iskustava… Svi mi učimo jedni od drugih.
To je život!
Da li je Istra dobro podneblje i zemljište za Vaš posao?
Da, Istra je zaista raj na zemlji… ili jedan od rajeva.
Svakako mislim da imam sreću što živim i djelujem u ovoj prekrasnoj turističkoj regiji.  Istra je odličnopozicionirana, lako dostupna, ima blagu klimu, druželjubive stanovnike, bajkovitu prirodu, fantastične restorane… i odlična je za razvijanje posla, naravno.
Zadnih godina, jako  puno stranaca kupuje nekretnine i zemljišta u Istri te grade kuće i vile. Najčešće, već kod početka gradnje ili adaptacije, dođu do nas u Ures i tada započnemo s dogovorima i planovima vezanim za njihov vrt.
Klijenti iz inozemstva su ti koji su doista pomogli podići nivo kulture ozelenjavanja u Istri na viši nivo. Jednostavno, kada vidite da vaš susjed ima predivan zeleni vrt, njegovane biljke, pokošenu travu… i vi ćete se malo aktivirati.
Na taj način, naša zajednica postaje sve urednija, uređenija, prepuna zelenila i zanimljivih biljnih vrsta…a to znači i ljepša planeta!
Na Vašem sajtu stoji da dajete savete za  sadnju bobičastog voća. Kako je taj posao aktuelan u region, dajte savet kako da zainteresovani uspeju u sadnji malina?
Uvjek ističem da se isključivo svojom specijaliziranošću i  NErutinskim djelovanjem, s uključenim srcem, izdvajamo od svih sličnih tvrtki.
To znači da savjetujemo naše kupce vezano za sadnju, njegu, dobar tretman bilja. U interesu nam je da bilje bude i ostane u dobroj kondiciji i na taj način usreći svog novog vlasnika.
2009 godine, poslovanje  smo proširili podizanjem nasada malina i bobičastog voća na oko 2 ha zemljišta te plodove ovog zdravog voća distribuirali putem maloprodaje i veleprodaje. Maline smo 2010.g i izvozili u Švedsku.
Zadovoljna sam jer smo  uspjeli ponovno popularizirati zaboravljen umalinu i sadnice maline “vratiti” u hrvatske vrtove.
A evo i nekoliko savjeta:
Sadnice maline je najbolje saditi u proljeće, u rahlo i fino-propusnotlo. Treba odabrati sunčanu poziciju i pripremiti potporne stupove na koje vežemo tri reda  žice na koje ćemo  vezati grane maline.
Maline, ovisno o sorti, najčešće dozrijevaju u junu i treba ih brati u jutarnjim satima. Beremo ih svaki drugi dan, sukcesivno.
Nakon završetka ciklusa berbe, potrebno je sve izboje koji su dali plod odrezati do zemlje a mlade izboje (6-8 komna 1 m dužni) pognojiti, vezati i uzgajati za rodnost slijedeće godine.
Evo, nadam se da sam nekog potakla na sadnju barem jednebiljke.
I još bih dodala, ako sve napravite po preporukama, jedna sadnica vas može nagraditi i do 10 kg sočnog, zdravog ploda. Pokušajte pa mi javite!